Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto kruche

  • margaryna

    1 kost
  • żółtka

    3 szt
  • cukier

    0,5 szkl
  • mąka

    3 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 opak
  • Biszkopt

  • mąka

    1 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • jajka

    6 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • jabłka

    1,5 kg
  • cukier

    2 łyżki
  • galaretka cytrynowa

    1 opak
  • woda

    1 szkl
  • galaretka cytrynowa

    1 opak
  • śmietana 30%

    0,5 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane foto
CIASTO KRUCHE:
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojoną margarynę, zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Włożyć ciasto do piekarnika na 10 minut w 180 stop. Drugą część włożyć do zamrażalki na 30 minut.
Krok 2 - Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane foto
MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, włożyć do rondla, zalać 1 szkl.wody, przesmażyć. Rondel z jabłkami zdjąć z garnka, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. Na podpieczone kruche ciasto, wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta, startego na tarce o dużych otworach. Piec w 180 stop.przez ok 35 minut. Upieczone ciasto ostudzić.
Krok 3 - Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane foto
BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo żółtka i cukier, ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na ubite białka z żółtkami, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, lać ciasto na blachę na przemian, ciemne i jasne. Wstawić ciasto do piekarnika w temp.175 stop.piec 25 minut. Ostudzone ciasto przekroić na połowę.
Krok 4 - Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane foto
MASA ŚMIETANOWA
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Galaretkę cytrynową rozmieszać w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki, ubijać dalej.
Krok 5 - Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane foto
PRZEŁOŻENIE CIASTA 1.Na kruche ciasto wyłożyć połowę masy śmietanowej, przykryć pierwszą częścią biszkopta. Następnie wyłożyć na biszkopt resztę masy śmietanowej, przykryć drugą częścią biszkopta. Ciasto włożyć do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 30.07.2013 15:28
juz bymm zjadl do kawki
edi 09.06.2013 11:46
wspaniałe:)
BernadettaP 09.10.2011 17:48
ja też poproszę kawałeczek
ewasylwia 09.10.2011 12:11
zjadłabym choć kawałek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat