Kruche ze śliwkami i pianą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

  • jajko

    2
  • żółtko jajek

  • cukier

    0,5 szklanki
  • śliwki

    ok.60dag
  • proszek do pieczenia

    łyżeczka
  • mąka

    2,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kruszonka:
masło 1/4 kostki
żółtko
cukier waniliowy opakowanie
cukier 0,5 szklanki
mąka niepełna szklanka

Z podanych składników wylepić ciasto i schować do lodówki. Białko odłożyć do piany.

Margarynę posiekać nożem, dodać jajka i żółtko oraz powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Zamiast zwykłego cukru można wsypać opakowanie waniliowego i uzupełnić cukrem pudrem. Zagniatać ciasto. Gotowe zawinąć w folię i schować do lodówki. W tym czasie owoce umyć, wypestkować. Ciastem wylepić formę do pieczenia i zapiec 10min w 180stopniach.
Z białek (z ciasta i kruszonki), z dodatkiem soli, ubić pianę.
Ciasto wyjąć, oprószyć bułką tartą i ułożyć połówki śliwek. Na wierzch wylać pianę i zetrzeć (lub porwać) kruszonkę. Piec w 180stopniach około 30min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 22.08.2012 08:20
To lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat