Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ze śliwkami i pianą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna
jajko 2
żółtko jajek
cukier 0,5 szklanki
śliwki ok.60dag
proszek do pieczenia łyżeczka
mąka 2,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ze śliwkami i pianą

Kruszonka:
masło 1/4 kostki
żółtko
cukier waniliowy opakowanie
cukier 0,5 szklanki
mąka niepełna szklanka

Z podanych składników wylepić ciasto i schować do lodówki. Białko odłożyć do piany.

Margarynę posiekać nożem, dodać jajka i żółtko oraz powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Zamiast zwykłego cukru można wsypać opakowanie waniliowego i uzupełnić cukrem pudrem. Zagniatać ciasto. Gotowe zawinąć w folię i schować do lodówki. W tym czasie owoce umyć, wypestkować. Ciastem wylepić formę do pieczenia i zapiec 10min w 180stopniach.
Z białek (z ciasta i kruszonki), z dodatkiem soli, ubić pianę.
Ciasto wyjąć, oprószyć bułką tartą i ułożyć połówki śliwek. Na wierzch wylać pianę i zetrzeć (lub porwać) kruszonkę. Piec w 180stopniach około 30min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 22.08.2012 08:20
To lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak