Kruche z masą i orzechami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1\\2 szt
  • mąka

    40 dag
  • cukier

    niepelna szkl
  • żółtko jajek

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników
zagnieść ciasto i podzielić go na 2 placki i upiec każdy oddzielnie.Ostudzić.

Masa:
1 szkl. śmietany kremówki - 36%
1 cukier waniliowy
20 dkg jogurtu waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
5 dkg cukru
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody do napęcznienie a następnie rozpuścić na niewielkim ogniu i potem ostudzić.Jogurt połączyć z cukrem i dodać ostrożnie żelatynę i ubitą śmietanę z 1 cukrem waniliowym.

Beza kokosowa :
5 białek
3 łyżki cukru pudru
2,5 szklanki wiórek kokosowych
Ubić białka na sztywno i dodać cukier i wiórki kokosowe.W formie w której było pieczone ciasto kruche upiec bezę w temperaturze 150-160 stopni do momentu aż lekko się \"zezłoci\" i wtedy lekko wysunąć z piekarnika i poukładać połówki orzechów włoskich .Wyjąć z blaszki i ostudzić.

dżem truskawkowy
orzechy włoskie

Pierwszy placek kruchego ciasto posmarować dżemem truskawkowym i wyłożyć masę śmietanowo-jogurtową.Przyłożyć drugim plackiem ciasta i znów obficie posmarować dżemem.Na dżem położyć blat kokosowy z połówkami orzechów włoskich.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat