Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z malinami, lekką pianką budyniową i kruszonką
Kroki postępowania
Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy na 2 części, jedną ok. 2/3 ciasta i pozostałą 1/3. Zawijamy w folię i chowamy do zamrażalnika.
Przygotowujemy formę o wymiarach 33x22 cm. Smarujemy masłem i posypujemy mąką albo bułką tartą. Na tarce o grubych oczkach ścieramy większą część ciasta. Podpiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy podpieczony spód ostygnie robimy piankę budyniową. Ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, na końcu wsypujemy budyń. Ubijamy aż cukier i budyń się dokładnie rozpuszczą.
Wlewamy powoli olej i mieszamy do połączenia się składników.
Na maliny ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut.
Smacznego!