Kruche z jabłkiem i posypką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    2 szkl
  • masło

    12,5 dkg
  • żółtko jajek

    3
  • cukier

    4 łyżki
  • śmietana

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

  • masa

  • cukier

    5 łyżek
  • cukier wanilinowy

  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • rodzynki

    3 łyżki
  • POSYPKA

  • margaryna

    1/2
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka

    ile zabierze
  • jabłko kwaśne

    1,5 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche z jabłkiem i posypką foto
CIASTO; Wszystkie składniki dajemy na stolnicę i wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Kruche z jabłkiem i posypką foto
Zrobione ciasto rozkładamy na wysmarowanej blaszce. MASA; Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dołączamy pozostałe składniki do masy. Mieszamy i rozkładamy na ciasto
Krok 3 - Kruche z jabłkiem i posypką foto
POSYPKA; Margarynę topimy w rondelku razem z cukrem. Mieszamy dodając mąkę. Mąki należy tyle dodać, aby powstałe ciasto dało się kruszyć. Ściągamy z ognia, chłodzimy. Zimne ciasto kruszymy na jabłka
Krok 4 - Kruche z jabłkiem i posypką foto
. Dajemy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut.
Krok 5 - Kruche z jabłkiem i posypką foto
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 30.10.2013 18:37
często takie piekę
IZABELA29 18.10.2012 09:11
najsmaczniejsze jak jest jeszcze ciepłe.
ben-ka 18.10.2012 09:08
takie ciasta to i ja bardzo lubię.
halina17 20.08.2012 12:13
Ciasta z jabłkami bardzo lubię.
ziutula 20.08.2012 09:43
lubie takie ciasta
EWI 20.08.2012 09:29
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat