Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z czereśniami
Kroki postępowania
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem.
Drugą część schładzamy.
Czereśnie przepłukujemy, osuszamy i drylujemy.
PIANKA: Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Gdy ten się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
Gotową piankę wykładamy na ciasto kruche.
Na piance układamy dość gęsto czereśnie.
Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C.
Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.