Kruche rogaliki z kajmakiem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta

  • mąka krupczatka

    3 szklanki
  • masło lub margaryna

    25 dag
  • cukier puder

    6 łyżek
  • mleko

    4 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • sól

    szczypta
  • cukier waniliowy

    1 łyżka

Dodatkowo

  • masa kajmakowa

    20 dag
  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Do miski dajemy suche składniki,następnie rozcieramy je opuszkami palców z masłem,aż powstaną małe grudki,wbijamy jajko i wlewamy mleko.Zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 60 minut.
2.Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.Każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na 6 trójkątów.Na każdy nakładamy porcje kajmaku i zwijamy formując rogaliki.
3.Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Babeczka35
Z przepisu wyszło mi 24 rogaliki. Ciasto należy delikatnie wałkować i zawijać ponieważ jest bardzo kruche.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 12.04.2017 22:01
Dziękuję:)
gusia1000 15.04.2015 22:58
Super wypiek.
Babeczka35 15.03.2015 07:43
Dziękuję.:)
wwwiolka 14.03.2015 23:53
Bardzo fajny przepis.
Babeczka35 14.03.2015 22:08
Dziękuję:)
smakoszek 14.03.2015 20:03
pysznie wyglądają:)
Wiktoria29 14.03.2015 19:36
bardzo ciekawe rogaliki
IKrakowianka 14.03.2015 19:13
pyszne rogaliki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat