Kruche rogaliki migdałowo - orkiszowe

Kruche rogaliki migdałowo - orkiszowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka orkiszowa

    100 g
  • mąka pszenna

    180 g
  • migdały

    100 g
  • cukier wanilinowy

    4 łyżeczki
  • masło

    200 g
  • cukier

    50 g
  • czekolada

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche rogaliki migdałowo - orkiszowe foto
Zagnieść szybko ciasto z przesianej mąki, zimnego pokrojonego masła, cukru, cukru wanilinowego oraz mielonych migdałów.
Krok 2 - Kruche rogaliki migdałowo - orkiszowe foto
Uformować z ciasta rogaliki o grubości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 stopni C przez 20-25 min. Upieczone rogaliki pozostawić do wystygnięcia. Najlepiej ich wcześniej nie dotykać, gdyż wyciągnięte prosto z pieca są bardzo kruche.
Krok 3 - Kruche rogaliki migdałowo - orkiszowe foto
Tabliczkę czekolady (najlepiej pół na pół mlecznej i gorzkiej) rozpuścić w kąpieli wodnej. Rogaliki zamaczać w czekoladzie do połowy i rozłożyć na kratce, bądź macie silikonowej.
Krok 4 - Kruche rogaliki migdałowo - orkiszowe foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 20.04.2013 08:19
podoba mi się pomysł na kształt i że do połowy są w czekoladzie :)
MAR3STA 17.01.2013 19:06
super ciasteczka
monika1968 06.01.2013 13:24
Super wyglądają
owca441 27.12.2012 13:35
rewelacyjne
miroslawa 27.12.2012 05:39
fajne, lubię takie
Beatris 26.12.2012 22:22
Następne bardzo smakowite ciasteczka.
babajaga1969 26.12.2012 19:42
muszą być super smaczne :))
kasiaw 26.12.2012 19:41
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat