Kruche kwiatuszki z brzoskwiniowym brzuszkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło 250 g

    1 kostka
  • jajo

    1 sztuka
  • mąka kukurydziana

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • galaretka brzoskwiniowa

    1 opakowanie
  • sok z cutryny

    2 łyźki
  • cukier waniliowy

    4-5 łyzki
  • konfitura morelowa

    3-4 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche kwiatuszki z brzoskwiniowym brzuszkiem foto
Margarynę ucieramy wraz z cukrem na puch. Następnie dodajemy jajo i miksujemy. Dodajemy stopniowo mąki i miksujemy. Ciasto powinno wyjść dosyć plastyczne-na za gęste.Przekładamy do rękawa cukierniczego/wyciskarki do ciastek i na blaszce formujemy kwiatuszki.
W każdym robimy wgłębienie palcem.
Krok 2 - Kruche kwiatuszki z brzoskwiniowym brzuszkiem foto
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 8 -10 minut.
Krok 3 - Kruche kwiatuszki z brzoskwiniowym brzuszkiem foto
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i po przestudzeniu mieszamy z sokiem i konfiturą. Gdy zacznie już bardzo tężeć we wgłębienia nakładamy porcję galaretki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monika1968 01.10.2013 14:09
Wyglądają przecudnie
wyattearp 01.10.2013 14:01
fajne ciasteczka
msmors 01.10.2013 12:05
lubię takie ciasteczka
Megg 01.10.2013 09:51
smaczne ciasteczka do kawusi
smerfetka79 01.10.2013 09:34
dziękuję i szczerze polecam zrobienie.
Krakowianka 01.10.2013 09:25
pysznośći :)
Dorota59 01.10.2013 08:32
super domowe wypieki
pati100015 01.10.2013 08:16
śliczne kwiatuszki
sylwia_mc 01.10.2013 06:59
pyszności :)
Monika37 01.10.2013 00:37
na ich widok cieknie ślinka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat