Kruche ciasto z wiśniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • białko

    3 sztuki
  • cukier pider do posypania

  • wiśnie

    1 sloik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę siekamy z mąką dodajemy proszek, cukier (0,5 szklanki ) z żółtkami. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki.Dzielimy na dwie części mniejsza i większą. Większa cześć wałkujemy i wylepiamy nią tortownice wyłożona papierem do pieczenia. Na cieście układamy dobrze odsączone wiśnie. Z pozostałego ciasta wycinamy paski i robimy kratkę ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Białka miksujemy z cukrem. Po 20 minutach pieczenia robimy na cieście małe beziki. i pieczemy jeszcze 25 minut. Podajemy posypany cukrem pudrem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edith85 02.12.2013 00:07
Na pewno pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat