Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2,5 szkl
cukier 0,5 szkl
żółtko jajek 4 szt
masło 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Inne

truskawki 1,5 kg
białko 4 szt
cukier waniliowy 1 szt
cukier 0,5 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Wszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie zagniatamy i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.

Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.

Mieszamy z cukrem waniliowym i układamy na cieście.

Białka ubijamy z cukrem i mąką ziemniaczaną, pianę przekładamy na truskawki i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.

Odrobinę ciasta możemy też zetrzeć na wierzch.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 05.09.2015 13:25
takie własnie ciasta lubię
Anna169Hosz 26.08.2015 16:05
Na pewno smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak