Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z pianką i jabłkami

5.0
(204)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
masło 250 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki

Piana:

białko 5 sztuk
budyń śmietankowy 2 sztuki
cukier puder 1/2 szklanki
olej 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Dodatkowo:

jabłka 4 sztuki
cukier puder do posypania
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z pianką i jabłkami

Kroki postępowania

1

Ciasto: Masło pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Krok 1 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto
2

Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części: jedną większą,a drugą mniejszą. Włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.

Krok 2 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto
3

Piana: Białka ubić na sztywną pianę.

Krok 3 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto
4

Następnie stopniowo dodawać cukier puder i cukier waniliowy, miksując na najwyższych obrotach. Powoli wsypać budynie, dalej miksując. Na koniec dodać strużką olej.

Krok 4 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto
5

Większą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować. Przygotować blachę o wymiarach 30x25 cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy i podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 min. Piec na złoty kolor.

Krok 5 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto
6

Na ostygnięte już ciasto wyłożyć wcześniej przygotowaną pianę. Następnie wyłożyć starte na tarce o grubych oczkach jabłka wymieszane z cynamonem. Na jabłka zetrzeć drugą część ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 i piec jeszcze 20-25 min.ut na złoty kolor.

Posypać cukrem pudrem.

Krok 6 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszotka72 26.09.2020 13:01
Wygląda smacznie ale czy piana pod ciężarem jabłek nie opadnie?,ja bym wypróbowala inaczej ,najpierw jabłka A na górę Piane i wtedy zetrzeć resztę kruchego
Doradca Smaku 28.09.2020 19:33
Spokojnie - jabłka nie opadną :) Zerknij na skład pianki - nie są to same białka z dodatkiem cukru, a jest jeszcze olej i budyń, które nadają tej piance nieco innej konsystencji. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
mami93 19.03.2015 20:23
smakowicie wygląda ;)
bertpvd 19.03.2015 13:41
uwiebiam ciasta z jabłkami :)
Ola1young 19.03.2015 11:35
apetyczne ciacho :)
Mancia w kuchni 19.03.2015 08:32
ale tu puchato :) i przez takie przepisy szlag trafia wiosenną dietę :P
monika141 19.03.2015 07:28
Wygląda pyszne aż ślinka cieknie
R'n'G Kitchen 19.03.2015 07:19
Przecudowne <3 Mniam!
Magdalena Rysińska 19.03.2015 06:53
Lubię takie ciasta.
Wiktoria29 18.03.2015 21:07
smaczniutko...
rzelkazag 18.03.2015 20:41
pyszności!
caralajna 18.03.2015 20:08
skusiłabym się
DorotaZ 18.03.2015 19:40
Mmmm... pyszności:)
Marta Ryżek-Kalkowska 18.03.2015 19:24
jak tu pyyyyyyyyyyyysznie i słodko.
misia53 18.03.2015 19:19
tak, to ciasto musi smakować
mamyprzepis 18.03.2015 19:09
Uwielbiam połączenie kruchego ciasta i jabłek. Pycha!!!
Ada-Gaba 18.03.2015 18:34
wygląda znakomicie
mirosława4 18.03.2015 18:32
zjadłabym kawałek :)
Anna133 18.03.2015 18:14
uwielbiam takie ciacha
patryska76 18.03.2015 17:46
wygląda przepysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak