Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka pszenna
2 i 1/2 szklanki -
żółtko jajek
5 sztuk -
masło
250 gramów -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
cukier puder
3 łyżki
Piana:
-
białko
5 sztuk -
budyń śmietankowy
2 sztuki -
cukier puder
1/2 szklanki -
olej
1/2 szklanki -
cukier waniliowy
1 opakowanie
Dodatkowo:
-
jabłka
4 sztuki -
cukier puder
do posypania -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Kruche ciasto z pianką i jabłkami
Kroki postępowania

Ciasto: Masło pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części: jedną większą,a drugą mniejszą. Włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.

Piana: Białka ubić na sztywną pianę.

Następnie stopniowo dodawać cukier puder i cukier waniliowy, miksując na najwyższych obrotach. Powoli wsypać budynie, dalej miksując. Na koniec dodać strużką olej.

Większą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować. Przygotować blachę o wymiarach 30x25 cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy i podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 min. Piec na złoty kolor.

Na ostygnięte już ciasto wyłożyć wcześniej przygotowaną pianę. Następnie wyłożyć starte na tarce o grubych oczkach jabłka wymieszane z cynamonem. Na jabłka zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 i piec jeszcze 20-25 min.ut na złoty kolor.
Posypać cukrem pudrem.
Komentarze (19)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (9)