Kruche ciasto z pianką i jabłkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    2 i 1/2 szklanki
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • masło

    250 gramów
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    3 łyżki

Piana:

  • białko

    5 sztuk
  • budyń śmietankowy

    2 sztuki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • olej

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie

Dodatkowo:

  • jabłka

    4 sztuki
  • cukier puder

    do posypania
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto

Ciasto: Masło pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Krok 2 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto

Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części: jedną większą,a drugą mniejszą. Włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.

Krok 3 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto

Piana: Białka ubić na sztywną pianę.

Krok 4 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto

Następnie stopniowo dodawać cukier puder i cukier waniliowy, miksując na najwyższych obrotach. Powoli wsypać budynie, dalej miksując. Na koniec dodać strużką olej.

Krok 5 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto

Większą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować. Przygotować blachę o wymiarach 30x25 cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy i podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 min. Piec na złoty kolor.

Krok 6 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto

Na ostygnięte już ciasto wyłożyć wcześniej przygotowaną pianę. Następnie wyłożyć starte na tarce o grubych oczkach jabłka wymieszane z cynamonem. Na jabłka zetrzeć drugą część ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 i piec jeszcze 20-25 min.ut na złoty kolor.

Posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pyszotka72 26.09.2020 13:01
Wygląda smacznie ale czy piana pod ciężarem jabłek nie opadnie?,ja bym wypróbowala inaczej ,najpierw jabłka A na górę Piane i wtedy zetrzeć resztę kruchego
Doradca Smaku 28.09.2020 19:33
Spokojnie - jabłka nie opadną :) Zerknij na skład pianki - nie są to same białka z dodatkiem cukru, a jest jeszcze olej i budyń, które nadają tej piance nieco innej konsystencji. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
mami93 19.03.2015 20:23
smakowicie wygląda ;)
bertpvd 19.03.2015 13:41
uwiebiam ciasta z jabłkami :)
Ola1young 19.03.2015 11:35
apetyczne ciacho :)
Mancia w kuchni 19.03.2015 08:32
ale tu puchato :) i przez takie przepisy szlag trafia wiosenną dietę :P
monika141 19.03.2015 07:28
Wygląda pyszne aż ślinka cieknie
R'n'G Kitchen 19.03.2015 07:19
Przecudowne <3 Mniam!
Magdalena Rysińska 19.03.2015 06:53
Lubię takie ciasta.
Wiktoria29 18.03.2015 21:07
smaczniutko...
rzelkazag 18.03.2015 20:41
pyszności!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat