Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z pianką i jabłkami
Kroki postępowania
Ciasto: Masło pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami.
![Krok 1 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-pianka-i-jablkami1-2.jpg)
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części: jedną większą,a drugą mniejszą. Włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.
![Krok 2 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-pianka-i-jablkami2-2.jpg)
Piana: Białka ubić na sztywną pianę.
![Krok 3 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-pianka-i-jablkami3-2.jpg)
Następnie stopniowo dodawać cukier puder i cukier waniliowy, miksując na najwyższych obrotach. Powoli wsypać budynie, dalej miksując. Na koniec dodać strużką olej.
![Krok 4 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-pianka-i-jablkami4-2.jpg)
Większą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować. Przygotować blachę o wymiarach 30x25 cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy i podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 min. Piec na złoty kolor.
![Krok 5 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-pianka-i-jablkami5-2.jpg)
Na ostygnięte już ciasto wyłożyć wcześniej przygotowaną pianę. Następnie wyłożyć starte na tarce o grubych oczkach jabłka wymieszane z cynamonem. Na jabłka zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 i piec jeszcze 20-25 min.ut na złoty kolor.
Posypać cukrem pudrem.
![Krok 6 - Kruche ciasto z pianką i jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-pianka-i-jablkami6-2.jpg)