Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z pianką i jabłkami
Kroki postępowania
Ciasto: Masło pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części: jedną większą,a drugą mniejszą. Włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.
Piana: Białka ubić na sztywną pianę.
Następnie stopniowo dodawać cukier puder i cukier waniliowy, miksując na najwyższych obrotach. Powoli wsypać budynie, dalej miksując. Na koniec dodać strużką olej.
Większą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować. Przygotować blachę o wymiarach 30x25 cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy i podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 min. Piec na złoty kolor.
Na ostygnięte już ciasto wyłożyć wcześniej przygotowaną pianę. Następnie wyłożyć starte na tarce o grubych oczkach jabłka wymieszane z cynamonem. Na jabłka zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 i piec jeszcze 20-25 min.ut na złoty kolor.
Posypać cukrem pudrem.