Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z orzechami

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kruche ciasto z orzechami jest bardzo smaczne i szybkie do zrobienia. Po upieczeniu nie trzeba już go przekładać. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Składniki:

Ciasto kruche:

margaryna 20 dag
mąka pszenna 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
śmietanka 18% 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa orzechowa:

jajko 8 sztuk
cukier puder 200 gramów
orzechy włoskie mielone 300 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z orzechami

Ciasto kruche: wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy, dzielimy na połowę.

Masa orzechowa: żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy orzechy, proszek do pieczenia i na koniec ubite białka, wszystko razem mieszamy. Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy i dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, na cieście rozsmarowujemy orzechy i na wierzch rozwałkowany drugi placek. Pieczemy w temp. 180 stopni około 50-60 minut.

Jak ciasto wystygnie to możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak