Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z jabłkiem, wiśniami i bezą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO ;

margaryna 1 szt
cukier 1/2 szkl
miód 1 łyżka
skórka pomarańczowa 1 szt otarta z 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
żółtko jajek 3 szt
mąka pszenna 600 g ok może więcej typ 500

BEZA ;

białko 3 szt
cukier puder 200 g

JABŁKA ;

jabłka 8 szt
suszone wiśnie 100 g
cynamon 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
skórka z pomarańczy lub limonki 1 szt z 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z jabłkiem, wiśniami i bezą

Kroki postępowania

1
Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy je i dzielimy na pół.

Połową wylepiamy formę do tarty o średnicy 27cm, drugą połowę mrozimy.
Krok 1 - Kruche ciasto z jabłkiem, wiśniami i bezą  foto
2
Jabłka obieramy, kroimy w półtalarki, dodajemy wiśnie, skórę ze sparzonej pomarańczy, mąkę, cynamon i mieszamy.
Krok 2 - Kruche ciasto z jabłkiem, wiśniami i bezą  foto
3
Z białek ubijamy pianę na sztywno, potem dodajemy stopniowo cukier, ubijamy aż masa będzie szklista i gęsta.
Krok 3 - Kruche ciasto z jabłkiem, wiśniami i bezą  foto
4
Na ciasto surowe w formie wykładamy jabłka, na to bezę, zostawiając wolne miejsce przy brzegach po ok 2cm, gdyż beza urośnie.
Krok 4 - Kruche ciasto z jabłkiem, wiśniami i bezą  foto
5
Na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto zamrożone, pieczemy w temp. 170st przez 60 min, po tym czasie zostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku.
Krok 5 - Kruche ciasto z jabłkiem, wiśniami i bezą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 31.01.2017 07:56
pyszne ciasto
ilka01 30.01.2017 19:37
pyszności :)
Beatris 30.01.2017 18:39
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
Aleksandra/Olcia 30.01.2017 17:07
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak