Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
żółtko jajek
4 sztuki -
cukier
1 szklanka -
mąka
3 szklanki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
margaryna
250 gramów
Nadzienie:
-
jabłka
7 sztuk -
białko
4 sztuki -
mleko
3 szklanki -
budyń śmietankowy
2 opakowania -
cukier
4 łyżki -
cukier puder
3 łyźki
Przepis i sposób przygotowania Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem
Kroki postępowania



Następnie siekamy wraz z margaryną wyjętą z lodówki.

Oddzielamy żółtka od białek i do kruchego ciasta dodajemy tylko żółtka.

Zagniatamy i kroimy (szatkujemy) ciasto, a gdy ciasto osiągnie formę kruszonki odsypujemy połowę i odstawiamy do lodówki.


Ciastem wylepiamy wysmarowaną blachę. Nakłuwamy.

Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych.


Wysypujemy równomiernie na cieście, które można wcześniej lekko zapiec (2-5 minut w temperaturze 180 stopni).

W garnku umieszczamy mleko (2 szklanki) z cukrem i doprowadzamy do zagotowania.





Można dosypać również 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.



Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjmujemy i czekamy aż placuszek przestygnie. Kroimy.
Podpowiedź - im dłużej szatkujemy ciasto to tym bardziej staje się ono puszyste i będzie bardziej smaczne.![]()
Komentarze (5)