Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem
Ciasto kruche z jabłkami i budyniem - sprawdzony przepis na ciasto z jabłkami, w którym są trzy różne smaki i struktury. Kruche ciasto na maśle, pieczone jabłka, pianka z białek i kremowy budyń. Na kruchość ciasta wpłynie szybkie posiekanie masła i mocne schłodzenie w lodówce. Polecam ciasto dla osób, które lubią szarlotkę, ale także kremy cieście.
Kroki postępowania


Następnie siekamy wraz z margaryną wyjętą z lodówki.

Oddzielamy żółtka od białek i do kruchego ciasta dodajemy tylko żółtka.

Zagniatamy i kroimy (szatkujemy) ciasto, a gdy ciasto osiągnie formę kruszonki odsypujemy połowę i odstawiamy do lodówki.


Ciastem wylepiamy wysmarowaną blachę ok. 20 x 30 cm. Nakłuwamy.

Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych.


Wysypujemy równomiernie na cieście, które można wcześniej lekko zapiec (2-5 minut w temperaturze 180 stopni). Posypujemy jabłka Przyprawą do szarlotki Prymat.

W garnku umieszczamy mleko (2 szklanki) z cukrem i doprowadzamy do zagotowania.





Można dosypać również 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.


Posypujemy kruszonką.

Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjmujemy i czekamy aż placuszek przestygnie. Kroimy.
