Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • żółtka

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

    250 gramów

Nadzienie:

  • jabłka

    7 sztuk
  • białka

    4 sztuki
  • mleko

    3 szklanki
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier puder

    3 łyźki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia umieszczamy na stolnicy.
Krok 2 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
Dodajemy cukier.
Krok 3 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto

Następnie siekamy wraz z margaryną wyjętą z lodówki.                             

Krok 4 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto

Oddzielamy żółtka od białek i do kruchego ciasta dodajemy tylko żółtka.

Krok 5 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto

Zagniatamy i kroimy (szatkujemy) ciasto, a gdy ciasto osiągnie formę kruszonki odsypujemy połowę i odstawiamy do lodówki.

Krok 6 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
Pozostałą część zagniatamy do końca.
Krok 7 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto

Ciastem wylepiamy wysmarowaną blachę. Nakłuwamy.

Krok 8 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto

Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych.

Krok 9 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
Kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 10 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto

Wysypujemy równomiernie na cieście, które można wcześniej lekko zapiec (2-5 minut w temperaturze 180 stopni).

Krok 11 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto

W garnku umieszczamy mleko (2 szklanki) z cukrem i doprowadzamy do zagotowania.

Krok 12 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
W jednej szklance mieszamy budynie i rozprowadzamy w gotujacym mleku.
Krok 13 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
Gorący budyń wykładamy na jabłka.
Krok 14 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
Z białek ubijamy pianę.
Krok 15 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
Dosypujemy cukier puder i dalej ubijamy.
Krok 16 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto

Można dosypać również 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Krok 17 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
Wykładamy pianę na budyń.
Krok 18 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto
Posypujemy kruszonką .
Krok 19 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto

Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 20 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto

Wyjmujemy i czekamy aż placuszek przestygnie. Kroimy. 

moni0212
Podpowiedź - im dłużej szatkujemy ciasto to tym bardziej staje się ono puszyste i będzie bardziej smaczne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
moni0212 27.04.2014 11:32
masz rację Ola1984 ;) pomylka ;)
malaczarna23 27.04.2014 10:06
wygląda przepysznie:) uwielbiam
kloruś 27.04.2014 09:52
wygląda absolutnie przepysznie. Kto nie lubi ciasta z jabłkami? :)
Ewelina1991 27.04.2014 09:49
pysznie wygląda
Ola1984 27.04.2014 08:56
Bardzo lubię takie ciacho :) Czy budyniu w przepisie nie powinno być 2 opakowania, a nie dwie szklanki?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat