Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2,5 szklanki
mąka krupczatka 1 szklaka
żółtko jajek 5-6 sztuk
cukier puder 1/3 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżki
Nadzienie:
budyń śmietankowy 3 opakowania
cukier 1/2 szklanki
jabłka 3-4 sztuki
mleko 1,25 litra
masło 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

Z podanych składników wyrabiamy ciasto-jeśli będzie zbyt sypkie możemy dodać żółtko lub odrobinę masła. Ciasto dzielimy na dwie części (ta na spód może być większa). Pierwszą, tą większą rozwałkowujemy na wielkość blaszki (taka standardowych rozmiarów). Jabłka obieramy i kroimy w drobne cząstki. Budyń gotujemy na gęsto, dodając pod koniec masło.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na ciasto wykładamy * warstwę jabłek- następnie połowę budyniu kolejną warstwę jabłek i pozostały budyń. Rozwałkowujemy pozostałe ciasto i przekładamy je na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika- pieczemy ok. 40-45 minut. Pod koniec przestawiamy na opcję góra-dół.

*jabłka możemy wyłożyć też na jedną warstwę budyniu (budyń- jabłka/jabłka-budyń ciast)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 10.06.2016 22:54
bo te klasztorne przepisy są naprawdę dobre!
nutellla 30.09.2013 21:39
cudowne ciasto :)
smerfetka79 30.09.2013 18:15
nie znam siostry Anieli:) polecam spróbować
mufinka79 30.09.2013 17:20
Bardzo smaczne ciasto :)
KasiaK90 30.09.2013 17:10
wygląda mega paetycznie
nogawkuchni 30.09.2013 17:04
Uwielbiam to ciasto,jabłka i budyń to genialne połączenie,świetny wypiek prezentujesz idealny na pyszny deser.
artur7 30.09.2013 16:52
musze wyprobowac
marcia7 30.09.2013 16:39
pyszne i piękne
Agata3 30.09.2013 16:34
Rewelacyjne aż ślinka leci ;)
lara 30.09.2013 15:40
warto wypróbować!!!
miroslawa 30.09.2013 15:24
super ciacho, już je robiłam kiedyś, przepis siostry Anieli chyba
Marta1986 30.09.2013 15:14
pyszniaste ciasto
Krakowianka 30.09.2013 14:55
wygląda obłędnie!!!
bogusia19 30.09.2013 14:25
mniam, mniam
sylwia_mc 30.09.2013 14:11
pyszne .
dodi 30.09.2013 13:38
przepyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak