Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • mąka krupczatka

    1 szklaka
  • żółtka

    5-6 sztuk
  • cukier puder

    1/3 szklanki
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • Nadzienie:

  • budyń śmietankowy

    3 opakowania
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jabłka

    3-4 sztuki
  • mleko

    1,25 litra
  • masło

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników wyrabiamy ciasto-jeśli będzie zbyt sypkie możemy dodać żółtko lub odrobinę masła. Ciasto dzielimy na dwie części (ta na spód może być większa). Pierwszą, tą większą rozwałkowujemy na wielkość blaszki (taka standardowych rozmiarów). Jabłka obieramy i kroimy w drobne cząstki. Budyń gotujemy na gęsto, dodając pod koniec masło.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na ciasto wykładamy * warstwę jabłek- następnie połowę budyniu kolejną warstwę jabłek i pozostały budyń. Rozwałkowujemy pozostałe ciasto i przekładamy je na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika- pieczemy ok. 40-45 minut. Pod koniec przestawiamy na opcję góra-dół.

*jabłka możemy wyłożyć też na jedną warstwę budyniu (budyń- jabłka/jabłka-budyń ciast)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smerfetka79 10.06.2016 22:54
bo te klasztorne przepisy są naprawdę dobre!
nutellla 30.09.2013 21:39
cudowne ciasto :)
smerfetka79 30.09.2013 18:15
nie znam siostry Anieli:) polecam spróbować
mufinka79 30.09.2013 17:20
Bardzo smaczne ciasto :)
KasiaK90 30.09.2013 17:10
wygląda mega paetycznie
nogawkuchni 30.09.2013 17:04
Uwielbiam to ciasto,jabłka i budyń to genialne połączenie,świetny wypiek prezentujesz idealny na pyszny deser.
artur7 30.09.2013 16:52
musze wyprobowac
marcia7 30.09.2013 16:39
pyszne i piękne
Agata3 30.09.2013 16:34
Rewelacyjne aż ślinka leci ;)
lara 30.09.2013 15:40
warto wypróbować!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat