Kruche ciasto pomarańczowe z karmelem

Kruche ciasto pomarańczowe z karmelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 gr
  • masło

    250 gr
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jajek

    3 szt
  • cukier puder

    200 gr
  • sól

    1 szczypta
  • pomarańcza

    3 szt
  • dżem pomarańczowy

    100 gr
  • cukier

    100 gr
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Kruche ciasto pomarańczowe z karmelem

Składniki na ciasto kruche powinny być z lodówki (zimne)!
Mąkę i masło połaczyc ze sobą aż uzyskamy dosłownie„piasek”,dodać jajko,żółtka,cukier puder,szyptę soli i wyrobić do połaczenia składników. Cały proces powinien trwac bardzo krótko,aby składniki się nie zagrzały od rąk. Im szybciej połaczymy w jedność składniki tym ciasto będzie bardziej kruche. Tak wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ½ h.
Formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5-0,8 cm. Nawinąć na wałek i przenieść na formę. Odciąć niepotrzebne, wystające kawałki ciasta. Nakłuć widelcem. Położyć do środka papier do pieczenia i wyłożyć na niego np. ziarenka grochu czy ryżu. Ma to zapobiec rośnięciu ciasta i utrzymania formy „pustego tortu”. Ciasto wstawić na 30-40 minut do piekarnika rozgrzango do 180 stopni. Ostatnie 10-15 minut wyjąć ziarenka grochu.
Gdy ciasto się piecze, przygotować nadzienie.
Skórkę z pomarańczy pociąć w cieniutkie paseczki ( ułożymy je potem na środku). Z pomarańczy wyciąć fileciki.
Dzem z pomarańczy podgrzać z łyżką wody.
Gdy ciasto kruche już upieczone, na jego dnie ułożyć warstwę dzemu z pomarańczy, na to położyć fileciki z pomarańczy, na samym środku paseczki ze skórki pomarańczy.
Do rondelka na dużym ogniu wsypujemy cukier i mieszamy aż do powstania brązowego karmelu. Całe ciasto, wylożone pomarańczami polewamy gorącym karmelem i odstawiamy w zimne miejsce do ostygnięcia na 2 h.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

cukiereczek 20.04.2014 17:52
apetycznie wygląda
Pietruszka 17.11.2013 10:46
pyszne ciasto
bietka 03.11.2013 15:28
pewnie pyszne :)
krystyna330 04.05.2013 09:05
ALE PYSZNE
Fiffi 24.04.2013 20:56
ale kusisz
gusia1000 17.04.2013 16:38
Dobre ciasto.
Jastinka 18.03.2013 12:48
bardzo apetyczne ciasto
Iwona32 15.03.2013 11:29
fajny ciekawy przsepis:)
Anna152 08.03.2013 09:58
fantastyczne
Elżbieta17 05.03.2013 16:36
wygląda rewelacyjnie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat