Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto jagodowe z bezą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
margaryna 25 dkg
jajko 2
cukier 20 dkg
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
jagody 0,5 kg
żelfix 3 łyżki
białko 4
cukier 0,5 szklanki
sok z cytryny 1 łyzka
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto jagodowe z bezą

Mąkę posiekać z margaryną, jajkami, śmietaną, cukrem ( 20 dkg)i proszkiem do pieczenia. Wyrobić na jednolite ciasto. Rozłożyć na brytfance. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Jagody opłukać, kilka zostawić do bezy, resztę rozgotować. Pod koniec dodać żelfix. Rozłożyć na upieczonym cieście.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier i sok z cytryny. Zmiksować. Rozłożyć na blasze i posypać płatkami migdałowymi i jagodami. Wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 120 i pozostawić do wysuszenia na ok. 2-3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 15.06.2016 20:04
smaczne ciasto
Magda24 03.10.2013 17:01
bardzo ładne i smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak