Kruche ciasto jagodowe z bezą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • margaryna

    25 dkg
  • jajka

    2
  • cukier

    20 dkg
  • śmietana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyzeczki
  • jagody

    0,5 kg
  • żelfix

    3 łyżki
  • białka

    4
  • cukier

    0,5 szklanki
  • sok z cytryny

    1 łyzka
  • płatki migdałowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z margaryną, jajkami, śmietaną, cukrem ( 20 dkg)i proszkiem do pieczenia. Wyrobić na jednolite ciasto. Rozłożyć na brytfance. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Jagody opłukać, kilka zostawić do bezy, resztę rozgotować. Pod koniec dodać żelfix. Rozłożyć na upieczonym cieście.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier i sok z cytryny. Zmiksować. Rozłożyć na blasze i posypać płatkami migdałowymi i jagodami. Wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 120 i pozostawić do wysuszenia na ok. 2-3 godziny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 15.06.2016 20:04
smaczne ciasto
Magda24 03.10.2013 17:01
bardzo ładne i smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat