Kruche ciasteczka z powidłem i rodzynkami

Kruche ciasteczka z powidłem i rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasteczka

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • jajka

    2
  • margaryna

    25 dag
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki

Dodatkowo

  • masa krówkowa

    o smaku kajmaku 20 dag
  • powidła śliwkowe

    15 dag
  • rodzynki

    0,5 szklanki
  • czekolada mleczna

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Odkładamy je do lodówki na 20 minut do schłodzenia.
3. Szklanką wykrawamy ciasteczka. W niektórych wykrawamy jeszcze dziurkę kieliszkiem. Ciastek musi być do pary, jedno z dziurką i jedno bez dziurki.
4. Ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach.
5. Ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Następnie spód bez dziurki smarujemy kajmakiem. Ciasteczko z dziurką smarujemy powidłem. Ciasteczka ze sobą łączymy. Do środka dajemy rodzynki. Tak samo wszystkie ciasteczka przekładamy.
6. Z kolei czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasteczka.
7. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady i gotowe. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat