Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka z majonezem (na słodko)
Kroki postępowania
Ciągle mieszając - wbić jajko, dodać majonez i następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i odstawić do lodówki na około 30 minut.
Można to zrobić na dwa sposoby:
1. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę obtoczyć w cukrze lub wiórkach kokosowych i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować spore odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.)
2. Ciasteczka wyciskać za pomocy szprycy do kremu (z grubszą końcówką) i następnie obsypać je cukrem/wiórkami.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.