KRUCHE CIASTECZKA Z AMONIAKIEM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl
  • masło

    125 gram
  • jajka

    2 szt
  • mleko

    1/2 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • amoniak

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - KRUCHE CIASTECZKA Z AMONIAKIEM foto
Masło przekładamy do miski i ucieramy z cukrem.Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy.mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w ni 1 pełną łyżeczkę amoniaku.Dodajemy mąkę i mleko z amoniakiem i jeszcze krótko miksujemy do połączenia składników.Ciasto krótko zagniatamy i zawijamy w folię.Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.
Krok 2 - KRUCHE CIASTECZKA Z AMONIAKIEM foto
Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę.Rozwałkowujemy dosyć cienko(urosną)i wykrawamy ciasteczka foremkami.Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem lub matą do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 190 st.C na ok 15 minut
Krok 3 - KRUCHE CIASTECZKA Z AMONIAKIEM foto
Z ciasta można również uformować smaczne rogaliki dodając do środka marmoladę.Upieczone posypać obficie cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
alaaa 07.03.2014 21:11
jakie fajne masz te ciasteczka, takie równiutkie
IZABELA29 07.03.2014 16:44
pyszne do kawki
Krystyna32 07.03.2014 14:42
pyszne ciasteczka
anemon 07.03.2014 14:20
Twoje ciasteczka wyglądają niezwykle apetycznie.
iziona 07.03.2014 13:16
Amoniaczki dla mnie to smak dzieciństwa
fotoviderek 07.03.2014 07:32
Bardzo lubię takie ciasteczka :)
Kejti 06.03.2014 23:40
Zjadłabym :-)
Beatris 06.03.2014 23:34
Schrupałabym kilka takich ciasteczek.
Poison1988 06.03.2014 21:13
ciacha wyglądają znakomicie ;)
Mniam 06.03.2014 20:32
Smaki mojego dzieciństwa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat