Kruche ciasteczka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • masło

    25 dag
  • białko

    2 sztuka
  • żółtko jajek

    3 sztuka
  • śmietana kwaśna

    85 ml
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczka
  • cukier kryształ

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia oraz pokrojone na mniejsze kawałki schłodzone masło. Siekamy nożem lub siekaczem do ciasta kruchego.

Dodajemy śmietanę i żółtka jaj. Ponownie siekamy, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy na grubość około 3-4 milimetrów i wycinamy ciasteczka foremkami o dowolnych kształtach.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy obficie cukrem kryształem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25-30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat