Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche bez jajek

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
śmietana 18% 3-4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1 kostka
budynie śmietnkowe 4 sztuki
mleko 5,5 szklanki
cukier 4-6 szklanki
rodzynki 1 szklanka
kakao 2 łyżki
wiórki kokosowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche bez jajek

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, margarynę oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Powstałe ciasto podzielić na dwie części, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. 

Rodzynki opłukać. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru, dodać rodzynki i wymieszać.

Jedną część ciasta wyłożyć na spód przygotowanej blaszki i posypać kakao. Wyłożyć ciepły budyń i wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta odrywając po małym kawałku.

Zasypać wiórkami kokosowymi i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 25.10.2016 17:54
Lubię każde kruche ;)
MAR3STA 13.10.2016 23:01
Apetyczne ciasto
Renata9 13.10.2016 21:52
Świetne ciacho, muszę też takie zrobić
IKrakowianka 13.10.2016 19:36
bardzo fajne ciasta
katarzynka455 13.10.2016 19:17
dziękuję::)))tak naprawdę nie wiem od czego to zależy raz dodaję 2 większe łyżki a czasem muszę 3 a nawet więcej i tak zwałam na mąkę i myślę że to zależy od mąki..a tak naprawdę śmietaną reguluje konsystencję, twardość ciasta...pozdrawiam:))
MonikaW 13.10.2016 17:36
fajne ciasto - mam pytanie odnośnie ilości śmietany ile jej dać?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak