Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z truskawkowym kremem mascarpone
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Foremki do babeczek smarujemy roztopionym masłem lub margaryną.
Po tym czasie ciasto wałkujemy, foremką wykrawamy ciastka i wyklejamy środek foremek ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu odstawiamy na około 10 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy babeczki z foremek.
Przygotowujemy krem: truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przekładamy do blendera, miksujemy.
Serek mascarpone wraz ze śmietaną kremówką, cukrem pudrem i ziarenkami z laski wanilii miksujemy do uzyskania puszystego kremu.
Dodajemy zmiksowane truskawki i ponownie całość miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i dodajemy do kremu, miksujemy dokładnie.
Krem schładzamy, a następnie wypełniamy spody babeczek.
Dekorujemy świeżą truskawką.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!