Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z mascarpone
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
Ciasto:
Mąkę przesypuję przez sitko. Dodaję sól, cukier. Żółtka i zimne masło. Zagniatam ciasto. Wkładam do woreczka i odstawiam do lodówki na min 20 min.
Foremki smaruję roztopionym masłem. Ciasto dzielę na 14 kulek i wylepiam nim foremki. Dziurkuję widelcem. Na ciasto rozkładam folię aluminiową i wsypuję po trochę fasoli, żeby babeczki zachowały kształt foremki. Piekę ok. 12 min po czym ściągam folię i dopiekam ok. 3 min do uzyskania lekko złotego koloru. Wykładam z piekarnika i studzę na kratce bez foremek.
Masa:
Śmietanę ubijam i pod koniec dokładam cukier. Po chwili mieszania dodaję ser. Mieszam do połączenia się składników. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wypełniam masą babeczki. Dekoruje owocami wg uznania.