Kruche babeczki z mascarpone

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne, kruche babeczki napelnione kremem z mascarpone i owocami. Idealne na przyjęcia i niedzielne spotkania przy kawie
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche babeczki z mascarpone

  • mąka

    600 g
  • masło

    40 dag
  • cukier puder

    200 g
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • serek mascarpone

    20 dag
  • śmietanka kremowa

    400 g
  • owoce

    40 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.

Ciasto:

Mąkę przesypuję przez sitko. Dodaję sól, cukier. Żółtka i zimne masło. Zagniatam ciasto. Wkładam do woreczka i odstawiam do lodówki na min 20 min.
Foremki smaruję roztopionym masłem. Ciasto dzielę na 14 kulek i wylepiam nim foremki. Dziurkuję widelcem. Na ciasto rozkładam folię aluminiową i wsypuję po trochę fasoli, żeby babeczki zachowały kształt foremki. Piekę ok. 12 min po czym ściągam folię i dopiekam ok. 3 min do uzyskania lekko złotego koloru. Wykładam z piekarnika i studzę na kratce bez foremek.

Masa:
Śmietanę ubijam i pod koniec dokładam cukier. Po chwili mieszania dodaję ser. Mieszam do połączenia się składników. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wypełniam masą babeczki. Dekoruje owocami wg uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat