Krówka bez pieczenia

Krówka bez pieczenia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa budyniowa

  • mleko

    1/2 l
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • masło

    150 g
  • cukierki krówki

    100 g
  • herbatniki

    300 g
  • mleko

    1/2 szklanki do maczania herbatników
  • masa krówkowa

    120 g

Masa mascarpone

  • serek mascarpone

    250 g
  • masa krówkowa

    150 g

Polewa

  • masa krówkowa

    100 g
  • orzechy włoskie

    100 g
  • mleko

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W 200 ml mleka rozrobić mąki. Resztę mleka zagotować z krówkami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki, stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej.
Herbatniki dosłownie chwilkę maczać w mleku i układać na dnie blaszki. Rozsmarowac mase budyniową i przykryć kolejną warstwą namoczonych ciastek. Posmarować masą krówkową.

2. Serek dokładnie zmiksować z masą krówkową. Masę równomiernie rozsmarować na masie krówkowej. Przykryć ostatnią warstwą namoczonych herbatników.

3. Masę krówkową podgrzać wraz z masłem i mlekiem. Przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 09.01.2017 10:02
smaczne ciacho : )
Jagódka77 02.11.2016 19:27
ciekawy pomysł
Ela15 26.04.2015 16:45
fajny przepis
misia53 11.03.2015 21:20
przepyszne , zabieram do siebie....
caralajna 11.03.2015 20:33
ciekawe ciasto
halina17 11.03.2015 17:39
Dobre ciasto
DorotaZ 11.03.2015 17:33
Lubię takie ciasta:)
adelajda 11.03.2015 16:40
Pyszne ciacho :)
Janina 11.03.2015 15:49
Fajny przepis
mirosława4 11.03.2015 15:07
smaczne do kawki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat