Krówka bez pieczenia

Krówka bez pieczenia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa budyniowa

  • mleko

    1/2 l
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • masło

    150 g
  • cukierki krówki

    100 g
  • herbatniki

    300 g
  • mleko

    1/2 szklanki do maczania herbatników
  • masa krówkowa

    120 g

Masa mascarpone

  • serek mascarpone

    250 g
  • masa krówkowa

    150 g

Polewa

  • masa krówkowa

    100 g
  • orzechy włoskie

    100 g
  • mleko

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W 200 ml mleka rozrobić mąki. Resztę mleka zagotować z krówkami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki, stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej.
Herbatniki dosłownie chwilkę maczać w mleku i układać na dnie blaszki. Rozsmarowac mase budyniową i przykryć kolejną warstwą namoczonych ciastek. Posmarować masą krówkową.

2. Serek dokładnie zmiksować z masą krówkową. Masę równomiernie rozsmarować na masie krówkowej. Przykryć ostatnią warstwą namoczonych herbatników.

3. Masę krówkową podgrzać wraz z masłem i mlekiem. Przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

09.01.2017 10:02
smaczne ciacho : )

Jagódka77

02.11.2016 19:27
ciekawy pomysł

Ela15

26.04.2015 16:45
fajny przepis

misia53

11.03.2015 21:20
przepyszne , zabieram do siebie....

caralajna

11.03.2015 20:33
ciekawe ciasto

halina17

11.03.2015 17:39
Dobre ciasto

DorotaZ

11.03.2015 17:33
Lubię takie ciasta:)

adelajda

11.03.2015 16:40
Pyszne ciacho :)

Janina

11.03.2015 15:49
Fajny przepis

mirosława4

11.03.2015 15:07
smaczne do kawki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat