Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krówka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 2
margaryna 200 gram
miód 2 łyżki
mąka pszenna 500 gram
cukier 200 gram
mleko ciepłe 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

masa budyniowa

budyń waniliowy 1
mleko 750 ml
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
margaryna 250 gram
cukier 3/4 szklanki
masa kajmakowa 400 gram
orzechy włoskie

Przepis i sposób przygotowania na: Krówka

ciasto
Na stolnicę przesiej mąkę wraz z sodą. Dodaj cukier i margarynę. Posiekaj nożem. Następnie dodaj jajka,mleko i miód. Zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Każdą część piecz w 180 C. przez ok. 20-25 minut. Ostudź.
masa
Budyń wymieszaj z mąkami,cukrem i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj i ugotuj budyń. Gotowy budyń ostudź.
Następnie margarynę utrzyj na puch,na koniec powoli dodawaj przestudzony budyń.
Na jeden placek wyłóż masę budyniową . Przykryj drugim plackiem.
Na wierzch wyłóż kajmak i posyp orzechami włoskimi.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 06.07.2017 18:07
Chętnie bym zjadła kawałeczek takiego ciasta, pychota
Bożena Matuszczyk 06.07.2017 11:54
Pyszne ciacho;)
dodi 06.07.2017 09:53
ale pysznota, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak