Królik w szarym sosie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nogi z królika

    2 sztuki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • olej do smażenia

  • mąka

    1 łyżka
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Królik w szarym sosie foto
Nogi z królika dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć solą, czosnkiem granulowanym, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Odstawić na 2 godziny do lodówki, żeby mięso naszło przyprawami.
Krok 2 - Królik w szarym sosie foto
Na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć mięso z obu stron.
Krok 3 - Królik w szarym sosie foto
Podlać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić do miękkości.
Krok 4 - Królik w szarym sosie foto
Doprawić do smaku kucharkiem i pieprzem. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do sosu. Zagotować.
Krok 5 - Królik w szarym sosie foto
Podawać z ziemniaczkami i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 05.07.2013 19:39
miesko z kroloka mniam
Katarzyna59 15.06.2013 06:31
pyszności!
mirosława4 24.05.2013 17:58
przyznam szczerze że nie jadłam jeszcze królika aczkolwiek podobno jest bardzo zdrowe takie mięsko :)
IlonaAlbertos 20.05.2013 18:47
Apetyczne mięsko.
Alex_M 06.05.2013 09:36
chetnie bym sprobowala :)
misia53 13.02.2013 00:32
Kiedyś mieliśmy swoje króliki to miałam ich dość , teraz z przyjemnością zjadłabym ale sa drogie
ben-ka 12.02.2013 10:18
a u mnie jakoś królików się nie jada,już wieki temu jadłam.......
Seba 13.12.2012 09:42
super
smakoszek 26.09.2012 22:22
uwielbiam je
mela25 23.08.2012 08:47
nie jadam królików , ale fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat