Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w sosie śmietanowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

królik 1 mała szt
śmietana 150-200 ml
mąka 1 łyżka
masło 2-4 łyżki
ziele angielskie 2 ziarnka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sól i pieprz do smaku
kostka rosołowa pół kostki
cebula 1 szt mała

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w sosie śmietanowym

Kroki postępowania

1
Oprawionego królika obtaczamy w przyprawach( zostawiamy na 4 godziny aby nimi przesiąkł. ), a potem w mące. W międzyczasie nastawiamy wodę z połową kostki rosołowej, zielem angielskim, liściem laurowym.
Krok 1 - Królik w sosie śmietanowym foto
2
Podsmażamy na dużym gazie na patelni na maśle obtoczonego w mące królika. Dusimy oddzielnie posiekaną cebulę.
Krok 2 - Królik w sosie śmietanowym foto
3
Zalewamy królika i cebulę bulionem przez kilka minut. Do śmietany dolewamy 2-3 łyżki bulionu, mieszamy a następnie dodajemy do sosu. Po zagotowaniu możemy jeszcze doprawić go dodatkowo sola i pieprzem do smaku.
Krok 3 - Królik w sosie śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 07.11.2015 23:07
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak