Królik w marynacie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z królika

    4 szt.
  • pietruszka suszona

  • marynata staropolska

  • cebula

  • wino wytrawne

  • sól do smaku

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka królicze umyć i zamarynować , marynatą ( czosnek, tymianek, pietruszka, papryka, bazylia, marynata staropolska - każdej przyprawy ok. płaskiej łyżeczki ,wymieszać dodać oliwę, wino wytrawne , sól , pieprz) z wymienionych składników. Pozostawić na min 2 godz. im dłużej tym lepiej - mięso będzie kruche i aromatyczne. Następnie opiec udka, wkroić cebulę podsmażyć ,podlać wodą i dusić do miękkości ok 1 godz. lub aż mięso będzie miękkie. W czasie duszenia można podlać winę ( jeżeli ktoś lubi). Sos wytworzony w czasie duszenia można podprawić smietaną, lub pozostawić królika w sosie własnym. Podawać z surówkami, ziemniakami lub zjeść samo. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 09.07.2012 16:12
apetycznie wygląda
Rafał10 13.04.2012 15:51
Lubię króliczka, a w szczególności w takiej ilości przypraw i ziół w jakich Ty zrobiłaś. SUPER PRZEPIS !
Natalia40 09.01.2012 21:46
super
Elżbieta18 05.01.2012 08:16
Króliczek jest pyszny , zachęcam do przyrządzenia
krystyna24 20.08.2011 23:04
pycha
marchewka 25.06.2011 23:07
zjadłabym sobie...
stokrotka 24.05.2011 08:27
mniam....
Angelika10 11.03.2011 23:58
musi być dobre
Izabela/bella81 09.01.2011 22:58
lubię mięsko z królika:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat