Królik pieczony z sosem śmietanowym.

Królik pieczony z sosem śmietanowym.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • królik

    1 szt
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • cebula

    1 szt
  • wino białe wytrawne

    200 ml
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • marchewka

    3 szt
  • tymianek

  • rozmaryn Prymat

  • majeranek Prymat

  • sól do smaku

  • pieprz biały Prymat

  • mąka

    1 łyżka
  • groszek zielony

    10 dag
  • pieczarki

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Królik pieczony z sosem śmietanowym. foto

Sprawionego, umytego królika pokroić na 6 części -skoki, łapy i comber.

Krok 2 - Królik pieczony z sosem śmietanowym. foto

Włożyć do naczynia, polać winem, łyżką octu, dodać pokrojoną cebulę, zioła i marynować kilka godzin.

Krok 3 - Królik pieczony z sosem śmietanowym. foto

Wyjęte mięso osuszyć, posypać solą i pieprzem. Dobrze zrumienić na maśle z wszystkich stron przełożyć do brytfanki i piec około 40 min w temperaturze 200 stopni. Dołożyć umyte i obrane warzywa i grzyby. W czasie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem.

Krok 4 - Królik pieczony z sosem śmietanowym. foto

Pod koniec pieczenia zalać królika śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze 10min. Można wyjąć kilka marchewek, do późniejszej dekoracji.

Krok 5 - Królik pieczony z sosem śmietanowym. foto

Upieczonego królika przełożyć na półmisek, polać sosem obłożyć marchewkami, groszkiem i pieczarkami. Przybrać zieleniną. Podawać z ryżem.

Christopher
Marchewkę, groszek i pieczarki można upiec osobno i wyłożyć obok królika w śmietanie. Będą ciekawym akcentem kolorystycznym całego dania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat