Przepis i sposób przygotowania na: Królik pieczony z sosem śmietanowym.
Kroki postępowania
Sprawionego, umytego królika pokroić na 6 części -skoki, łapy i comber.
Włożyć do naczynia, polać winem, łyżką octu, dodać pokrojoną cebulę, zioła i marynować kilka godzin.
Wyjęte mięso osuszyć, posypać solą i pieprzem. Dobrze zrumienić na maśle z wszystkich stron przełożyć do brytfanki i piec około 40 min w temperaturze 200 stopni. Dołożyć umyte i obrane warzywa i grzyby. W czasie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem.
Pod koniec pieczenia zalać królika śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze 10min. Można wyjąć kilka marchewek, do późniejszej dekoracji.
Upieczonego królika przełożyć na półmisek, polać sosem obłożyć marchewkami, groszkiem i pieczarkami. Przybrać zieleniną. Podawać z ryżem.