Królik pieczony z sosem śmietanowym.

Królik pieczony z sosem śmietanowym.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • królik

    1 szt
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • cebula

    1 szt
  • wino białe wytrawne

    200 ml
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • marchewka

    3 szt
  • tymianek

  • rozmaryn Prymat

  • majeranek Prymat

  • sól do smaku

  • pieprz biały Prymat

  • mąka

    1 łyżka
  • groszek zielony

    10 dag
  • pieczarki

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Królik pieczony z sosem śmietanowym. foto
Sprawionego, umytego królika pokroić na 6 części -skoki, łapy i comber
Krok 2 - Królik pieczony z sosem śmietanowym. foto
włożyć do naczynia ,polać winem ,łyżką octu, dodać pokrojoną cebulę ,zioła i marynować kilka godzin.
Krok 3 - Królik pieczony z sosem śmietanowym. foto
Wyjęte mięso osuszyć ,posypać solą i pieprzem. Dobrze zrumienić na maśle z wszystkich stron ,przełożyć do brytfanki i piec około 40 min. W czasie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem.
Krok 4 - Królik pieczony z sosem śmietanowym. foto
Pod koniec pieczenia zalać królika śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze 10min.
Krok 5 - Królik pieczony z sosem śmietanowym. foto
Upieczonego królika przełożyć na półmisek ,polać sosem obłożyć marchewkami, groszkiem i pieczarkami. Przybrać zieleniną .Podawać z ryżem.
Christopher
Wychowałem się na bajkach Walta Disneya. Pamiętam królika Bugsa jedzącego marchewkę i jego słynne powiedzenie " What's up doc ? Myślałem, że króliki lubią marchewkę, a okazuje się, że króliki wolą

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wiesława1

02.09.2016 07:31
Świetna propozycja

Andrzej132

14.11.2015 13:34
smaczny przepis :)

mirosława4

01.05.2014 21:17
smaczne i zdrowe mięsko

kuklik

01.05.2014 14:19
tylko pozazdrościć takich pyszności

msmariusz

08.04.2014 23:46
pyszny przepis

Izabela77

01.04.2014 15:03
wspaniały królik;)

monia2005

01.04.2014 14:24
właśnie również czytałam z ciekawością przepis zastanawiając się co to są za ""kuleczki"" danie wygląda bardzo smacznie ,ciekawy pomysł z tymi pieczarkami

Christopher

31.03.2014 20:20
@Anna133.Te "kuleczki "to pieczarki.Cieszę się, że się podobają.Nacinasz główkę nie do końca podstawy w odstępach ,trochę pod kątem i wyjmujesz takie plasterki.

Renata9

31.03.2014 17:40
pyszne i delikatne mięsko

Anna133

31.03.2014 16:31
a co to te kuleczki ponacinane tak ładnie ? całośc rewelacja jak zawsze u ciebie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat