Królik pieczony w winie i klasycznej marynacie prymat z musztardą

Królik pieczony w winie i klasycznej marynacie prymat z musztardą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka królicze

    4 szt
  • musztarda dijon

    2 łyżki
  • śmietana 36%

    150 ml
  • Marynata do mięs klasyczna Prymat

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • tymianek

    4-5 (świeży)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Królik pieczony w winie i klasycznej marynacie prymat z musztardą

Sposób przygotowania:
Mięso królika umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą klasyczną Prymat, solą i pieprzem, a następnie posmarować musztardą. Udka przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć gałązkami świeżego tymianku i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Piec do miękkości przez około godzinę, często podlewając białym winem. Kiedy mięso będzie miękkie, przykryć je folią aluminiową i odstawić na kilka minut.
Cebulę i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle i zalać powstałym podczas pieczenia sosem. Gdy marchew będzie miękka, sos zabielić śmietaną i gotować przez chwilę. Upieczone udka przełożyć na talerz, polać przygotowanym sosem i udekorować gałązkami świeżego tymianku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

szajba2 26.02.2011 14:28
dobrze że bez czekolady
Barbara55 30.10.2010 16:17
super
rakow2
rakow2 28.10.2010 15:19
udka królicze - nieźle

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat