Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
udka królicze
4 szt -
musztarda dijon
2 łyżki -
śmietana 36%
150 ml -
Marynata do mięs klasyczna Prymat
1 szt -
cebula
1 szt -
marchew
1 szt -
sól
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
wino białe wytrawne
1/2 szklanki -
tymianek
4-5 (świeży)
Przepis i sposób przygotowania Królik pieczony w winie i klasycznej marynacie prymat z musztardą
Mięso królika umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą klasyczną Prymat, solą i pieprzem, a następnie posmarować musztardą. Udka przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć gałązkami świeżego tymianku i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Piec do miękkości przez około godzinę, często podlewając białym winem. Kiedy mięso będzie miękkie, przykryć je folią aluminiową i odstawić na kilka minut.
Cebulę i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle i zalać powstałym podczas pieczenia sosem. Gdy marchew będzie miękka, sos zabielić śmietaną i gotować przez chwilę. Upieczone udka przełożyć na talerz, polać przygotowanym sosem i udekorować gałązkami świeżego tymianku.
Komentarze (3)