Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
tuszka królika
-
białe wino
1,5 szklanki -
cytryna
1 -
mąka pszenna
-
masło do smażenia
-
cebula biała
1 -
gruboziarnista musztarda
6 łyżek -
Liść laurowy suszony Prymat
-
seler naciowy
4 łodygi -
śmietana 30%
1 szklanka -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
sól
-
estragon
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania królik duszony z musztardą
Królika wyjąć z marynaty, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym maśle. Pod koniec obsmażania dodać pokrojoną cebulę, musztardę, listki laurowe, estragon oraz podzielony na nieduże kawałki seler naciowy. Zalać wszystko marynatą i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a płyn całkowicie wyparuje.
Pod koniec duszenia dodać do sosu śmietanę. Chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Komentarze (1)