królik duszony z musztardą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tuszka królika

  • białe wino

    1,5 szklanki
  • cytryna

    1
  • mąka pszenna

  • masło do smażenia

  • cebula biała

    1
  • gruboziarnista musztarda

    6 łyżek
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • seler naciowy

    4 łodygi
  • śmietana 30%

    1 szklanka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • sól

  • estragon

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tuszkę królika opłukać i podzielić (tylne skoki na 3 części każdy, przednie na 2 części, comber w poprzek na 3 części). Mięso zalać winem połączonym z wyciśniętym z cytryny sokiem. Odstawić na 6 godzin do lodówki.
Królika wyjąć z marynaty, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym maśle. Pod koniec obsmażania dodać pokrojoną cebulę, musztardę, listki laurowe, estragon oraz podzielony na nieduże kawałki seler naciowy. Zalać wszystko marynatą i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a płyn całkowicie wyparuje.
Pod koniec duszenia dodać do sosu śmietanę. Chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misiakova 21.03.2011 20:39
pycha, uwielbiam królika

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat