Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

królik duszony z musztardą

5.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tuszka królika
białe wino
1,5 szklanki
cytryna
1
mąka pszenna
masło do smażenia
cebula biała
1
gruboziarnista musztarda
6 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
seler naciowy
4 łodygi
śmietana 30%
1 szklanka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
estragon
2 łyżki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: królik duszony z musztardą

Tuszkę królika opłukać i podzielić (tylne skoki na 3 części każdy, przednie na 2 części, comber w poprzek na 3 części). Mięso zalać winem połączonym z wyciśniętym z cytryny sokiem. Odstawić na 6 godzin do lodówki.
Królika wyjąć z marynaty, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym maśle. Pod koniec obsmażania dodać pokrojoną cebulę, musztardę, listki laurowe, estragon oraz podzielony na nieduże kawałki seler naciowy. Zalać wszystko marynatą i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a płyn całkowicie wyparuje.
Pod koniec duszenia dodać do sosu śmietanę. Chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 21.03.2011 20:39
pycha, uwielbiam królika

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak