Królewski sernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ser

  • ser biały

    60 dag
  • jajka

    3 szt.
  • budyń waniliowy

    1 szt
  • bakalie

  • cukier

    1 szt

Składniki na ciemne ciasto

  • margaryna

    1/2 kostki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • woda

    7 łyżek
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki/płaskie
  • jajka

    3 szt

Składniki dodatkowe

  • pierniki

    czekoladowe nadziewane galaretką
  • płatki migdałowe

  • papier do pieczenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie sera:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, bakalie według uznania, budyń i wymieszać dokładnie łyżką. Białka ubić na sztywno, dodać do sera i lekko wymieszać.
Wykonanie placka:
Margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao rozpuścić w 7 łyżkach wody. Następnie przestudzić, dodać mąkę, wymieszać dodając stopniowo po jednym żółtku jaja. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i lekko wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciemne ciasto. Na cieście poukładać pierniczki, zalać przygotowanym serem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać górną część placka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 27.06.2017 12:52
Pyszny serniczek :) Skusiłabym się na kawałek :)
Krystyna32 27.06.2017 07:39
pyszności :)
Krzysztof15 27.06.2017 06:18
pyszne ciacho
jagoda5913 27.06.2017 00:13
fajne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat