Przepis i sposób przygotowania na: Krokodyle oczy
MASA: Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z rozpuszczonymi mąkami. Zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy po 1 łyżce zimnej masy. Po utarciu na puszystą jednolitą masę wykładamy na upieczone zimne ciasto z kulkami. Wyrównujemy wierzch ciasta.
BISZKOPT DO NAKRYCIA: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając dodajemy w krótkich odstępach czasu na przemian po 1 żółtku i 1 łyżce cukru. Na końcu dodajemy mąkę roztrzepując ją po całej powierzchni i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 C ok. i pieczemy ok. 15 - 20 min. Upieczonym biszkoptem nakrywamy ciasto.
POLEWA CZEKOLADOWA: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao i wodę. Wszystko dobrze mieszamy, aż cukier się rozpuści. Wszystko zagotowujemy na bardzo wolnym, ogniu. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową. Ciasto możemy również udekorować wedle uznania.