Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
500 g -
żółtko jajek
4 sztuki -
margaryna
1 kostka -
cukier puder
1 szklanka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
kakao
2 łyżki -
suszone morele
8 sztuk -
masa
-
mleko
1/2 l -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
mąka pszenna
2 łyżki -
masło
1 kostka -
cukier waniliowy
1 sztuka -
jajko
3 sztuki -
cukier
3 łyżki -
masło
3 łyżki -
margaryna
1/4 kostki -
kakao
1 łyżeczka -
cukier
1/2 szklanki -
woda
2 łyżeczki -
powidła śliwkowe
1 lub wiśniowe
Sposób przygotowania
MASA: Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z rozpuszczonymi mąkami. Zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy po 1 łyżce zimnej masy. Po utarciu na puszystą jednolitą masę wykładamy na upieczone zimne ciasto z kulkami. Wyrównujemy wierzch ciasta.
BISZKOPT DO NAKRYCIA: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając dodajemy w krótkich odstępach czasu na przemian po 1 żółtku i 1 łyżce cukru. Na końcu dodajemy mąkę roztrzepując ją po całej powierzchni i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 C ok. i pieczemy ok. 15 - 20 min. Upieczonym biszkoptem nakrywamy ciasto.
POLEWA CZEKOLADOWA: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao i wodę. Wszystko dobrze mieszamy, aż cukier się rozpuści. Wszystko zagotowujemy na bardzo wolnym, ogniu. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową. Ciasto możemy również udekorować wedle uznania.
Komentarze (32)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (22)