Krokodyle oczy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • suszone morele

    8 sztuk
  • masa

  • mleko

    1/2 l
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • masło

    1 kostka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    3 łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • margaryna

    1/4 kostki
  • kakao

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • woda

    2 łyżeczki
  • powidła śliwkowe

    1 lub wiśniowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO KRUCHE: Przesianą mąkę łączymy na stolnicy nożem z miękką i ciepłą margaryną. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Całość dobrze mieszamy siekając nożem. Dodajemy żółtka i ręką wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde lub sypkie dodajemy parę łyżek kwaśnej śmietany. Po dokładnym wyrobieniu dzielimy ciasto na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy ręką, aby kakao połączyło się z ciastem. Ciasto jasne wałkujemy i przy pomocy wałka wykładamy je do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą o wymiarach 23 x 35 cm. Ciasto ciemne dzielimy na połowę. Każdą część znowu na połowę, do momentu aż uzyskamy 32 kawałki ciasta. Z tych kawałków ciasta formujemy 32 kulki. Do każdej kulki wkładamy suszony kawałek moreli (każdą morelę kroimy na 4 kawałki, uzyskamy w ten sposób 32 kawałki). Na wyłożone w formie jasne ciasto wykładamy powidła wiśniowe oraz ciemne kulki w równych odstępach. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200 C i pieczemy ok. 35 - 40 min.
MASA: Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z rozpuszczonymi mąkami. Zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy po 1 łyżce zimnej masy. Po utarciu na puszystą jednolitą masę wykładamy na upieczone zimne ciasto z kulkami. Wyrównujemy wierzch ciasta.
BISZKOPT DO NAKRYCIA: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając dodajemy w krótkich odstępach czasu na przemian po 1 żółtku i 1 łyżce cukru. Na końcu dodajemy mąkę roztrzepując ją po całej powierzchni i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 C ok. i pieczemy ok. 15 - 20 min. Upieczonym biszkoptem nakrywamy ciasto.
POLEWA CZEKOLADOWA: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao i wodę. Wszystko dobrze mieszamy, aż cukier się rozpuści. Wszystko zagotowujemy na bardzo wolnym, ogniu. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową. Ciasto możemy również udekorować wedle uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jordi 16.02.2014 15:04
na smaczne wyglądają
dorotka0000025 31.12.2013 10:33
fajny pomysl
Malgorzata549 20.10.2013 12:36
ciekawa nazwa i ciekawy przepis
Kasia36 02.08.2013 21:52
Ciekawa nazwa. Ładnie wygląda.
jeta72 12.07.2013 08:34
fajniutkie :-)
IwonaKa 15.06.2013 00:13
świetny przepis,chętnie skorzystam
pierniczkowo 11.05.2013 12:07
wkrótce będzie dużo lepiej :)
IZABELA29 10.05.2013 15:57
gdybyś miała wyraźniejsze zdjęcia było by ok
Bernadeta1 23.03.2013 01:16
wygląda pysznie
dodi 06.03.2013 15:03
Przepis rewelacyjny. Super Do ulubionych od razu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat