Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
500 g -
żółtko jajek
4 sztuki -
margaryna
1 kostka -
cukier puder
1 szklanka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
kakao
2 łyżki -
suszone morele
8 sztuk -
masa
-
mleko
1/2 l -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
mąka pszenna
2 łyżki -
masło
1 kostka -
cukier waniliowy
1 sztuka -
jajko
3 sztuki -
cukier
3 łyżki -
masło
3 łyżki -
margaryna
1/4 kostki -
kakao
1 łyżeczka -
cukier
1/2 szklanki -
woda
2 łyżeczki -
powidła śliwkowe
1 lub wiśniowe
Przepis i sposób przygotowania Krokodyle oczy
MASA: Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z rozpuszczonymi mąkami. Zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy po 1 łyżce zimnej masy. Po utarciu na puszystą jednolitą masę wykładamy na upieczone zimne ciasto z kulkami. Wyrównujemy wierzch ciasta.
BISZKOPT DO NAKRYCIA: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając dodajemy w krótkich odstępach czasu na przemian po 1 żółtku i 1 łyżce cukru. Na końcu dodajemy mąkę roztrzepując ją po całej powierzchni i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 C ok. i pieczemy ok. 15 - 20 min. Upieczonym biszkoptem nakrywamy ciasto.
POLEWA CZEKOLADOWA: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao i wodę. Wszystko dobrze mieszamy, aż cukier się rozpuści. Wszystko zagotowujemy na bardzo wolnym, ogniu. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową. Ciasto możemy również udekorować wedle uznania.
Komentarze (32)
Załaduj więcej komentarzy (22)