Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety ziemniaczane z kapustą
Kroki postępowania
1,5 kg ziemniaków ( obranych i ugotowanych )
2 jajka
1 łyżeczka czosnku
1,5 szk maki pszennej
sól do smaku
pieprz do smaku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
Farsz :
50 g suszonych grzybów ( dowolne )
1 duża cebula
2 szk ugotowanej kiszonej kapusty
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka tartej bułki
5 łyżek oleju
Dodatkowo :
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć. Dodać pokrojone grzyby i chwilę smażyć. Gdy cebula będzie miękka, dodać odciśnięta i pokrojoną kapustę. Wszystko przemieszać, doprawić do smaku i wsypać bułkę tartą i ponownie wymieszać.