Krokiety z ziemniakami i serem

Krokiety z ziemniakami i serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mleko

    1 szklanka
  • woda

    1 szklanka
  • jajko

    1 szt
  • puree z dyni

    0,3 szklanki
  • mąka tortowa

    2,5 szklanki
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    szczypta

Nadzienie

  • ziemniaki

    0,5 kg
  • cebula

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • ser biały

    25 dag
  • szczypiorek usiekany

    3-4 łyżki
  • majonez

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku

Pozostałe produkty

  • jajko

    2 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szkl
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krokiety z ziemniakami i serem

Kroki postępowania

Krok 1 - Krokiety z ziemniakami i serem  foto
Jajko zmiksować ze szczyptą soli, mlekiem, wodą, olejem i musem z dyni.
Krok 2 - Krokiety z ziemniakami i serem  foto
Dodać mąkę i jeszcze raz zmiksować, pozostawić na 15 minut.

Następnie usmażyć cienkie naleśniki.
Krok 3 - Krokiety z ziemniakami i serem  foto
Nadzienie
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, ostudzić.

Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę, oziębić. Do zimnych dodać pokruszony ser, rumianą cebulę i posiekany szczypiorek.

Krok 4 - Krokiety z ziemniakami i serem  foto
Połączyć z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Krok 5 - Krokiety z ziemniakami i serem  foto
Naleśniki posmarować przygotowanym farszem, złożyć przeciwległe boki i zwijać w roladki.
Krok 6 - Krokiety z ziemniakami i serem  foto
Przygotowane krokiety zamaczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej.
Krok 7 - Krokiety z ziemniakami i serem  foto
Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

gosia56 26.06.2017 13:32
super jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat