Krokiety z pieczarkami i warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    2 szt
  • mleko

    200 ml
  • woda gazowana

    200 ml
  • mąka tortowa

    1,5 szklanki
  • mąka kukurydziana

    0,5 szklanki
  • puree

    0,5 szklanki ( z marchewki)
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    0,5 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki

Nadzienie

  • pieczarki

    25 dag
  • cebula

    1 szt
  • marchewka ugotowana

    0,5 szt
  • kapusta pekińska

    10 dag
  • olej rzepakowy

    2 łyżki ( z aromatem masła)
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku

Pozostałe produkty

  • jajko

    1 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krokiety z pieczarkami i warzywami foto
Ugotowaną marchewkę zmiksować na gładki krem.
Krok 2 - Krokiety z pieczarkami i warzywami foto
Do miski wbić jajka, dodać sól i zmiksować.
Krok 3 - Krokiety z pieczarkami i warzywami foto
Następnie wlać mleko, wodę, olej, dodać pure z marchewki, obie mąki, przyprawę curry i ponownie zmiksować. Odłożyć na pół godziny.
Krok 4 - Krokiety z pieczarkami i warzywami foto
Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Wsypać posiekaną kapustę i startą marchewkę, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Krokiety z pieczarkami i warzywami foto
Z ciasta na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki.
Krok 6 - Krokiety z pieczarkami i warzywami foto
Włożyć porcję farszu, zawinąć przeciwległe boki i zwinąć w rulonik.
Krok 7 - Krokiety z pieczarkami i warzywami foto
Zanurzyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć w bułce tartej i rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 29.06.2017 17:14
fajne krokiety

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat