krokiety z kaszy gryczanej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    20 dkg
  • woda

    3 szklanki
  • grzyby suszone

    20 gramów
  • cebula podsmażona

    1 łyżka
  • jajko

    2 szt
  • b ułka tarta

    10 dkg
  • tłuszcz do smażenia

    10 dkg
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • ser gouda

    30 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte grzyby zalać wodą, ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i posiekać. Do odwaru z grzybów wsypać kaszę i gotować aż się rozklei.Pozostawić do wystygnięcia. Następnie do miski włożyć kaszę, grzyby, przesmażoną cebulkę, starty żółty ser,zieleninę i jajka. Doprawić do smaku i dobrze wyrobić. Ręką formować krokiety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na gorącym tłuszczu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewa78 07.03.2011 19:03
oczywiście szuszone grzyby możemy zastąpić świeżymi.
Krystyna32 07.03.2011 13:42
super
1j1o1l1a1 07.03.2011 12:34
warte wypróbowania... może też w sezonie dałoby się zastąpić grzyby suszone świeżymi ?
kochanyptysiu 07.03.2011 11:24
bardzo fajne,tradycyjne,polskie jedzenie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat