Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą włoską
Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni i razem z wytopionym tłuszczem dodajemy do kapusty.
Pomidory sparzamy ,obieramy ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Dodajemy do całości.
Pieczarki kroimy w kostkę ,podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ,dodajemy do całości. Jeśli płynu jest za dużo ,to odparowujemy i studzimy. Dodajemy posiekany koperek ,starty ser ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Naleśniki:
Jajka dokładnie mieszamy z mąką ,mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę ,mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem) ,po ok. 2 min z każdej strony.
Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony.