Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą i pieczarkami.
Na patelni usmaż cienkie naleśniki.
Farsz: Pieczarki obieramy ze skórki i drobno kroimy. W rondlu na rozgrzanym maśle klarowanym szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki i dusimy do momentu odparowania wody ( w trakcie duszenia ich ilość znacznie się zmniejszy). Doprawiamy solą i pieprzem.
Do garnka wrzucamy kapustę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziołowy, dodajemy trochę wody, i gotujemy ok. 15-20 min. Następnie odcedzamy kapustę, drobno siekamy i przekładamy do grzybów. Chwilę wszystko razem dusimy, doprawiamy do ulubionego smaku.
Na każdy naleśnik wykładamy ok 3 łyżki nadzienia i zwijamy w krokiety. Gotowe krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach, panierujemy w bułce tartej, smażymy na patelni ze sporą ilością rozgrzanego oleju z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krokiety podajemy jeszcze cieple z czerwonym barszczem