Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą i pieczarkami
Smażymy naleśniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki wody (najlepiej przegotowanej i ostudzonej),
- 2-3 jajka,
- 1 łyżeczkę soli,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Obraną cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na pateni z dwiema łyżkami masła, kiedy sie zeszkli wrzucamy ją do garnka i dodajemy obgotowaną i pokrojoną kapustę oraz pieczarki pokrojone w kostkę (ale nie za drobną) i 3 łyzki ketchupu. Wszystko dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, następnie ściągamy przykrywkę i trzymając wszystko na małym ogniu przez jakieś 15 minut, stale mieszając, pozwalamy odparować nagromadzoną wodę. Farsz odstawiamy aby ostygł.
Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy.