Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z indykiem i grzybami
KROK 1. FARSZ DO KROKIETÓW.
- Grzyby płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do miseczki, zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień przygotowujemy intensywny bulion*, z którego wyciągamy cały wsad (zostawiamy na później 2 marchewki, 2 pietruszki i około 1/3 szklanki wywaru). Grzyby wraz z połową wody z namaczania dodajemy do bulionu i gotujemy je przez około 30 minut, a następnie odcedzamy i studzimy.
* Ugotowałam bulion warzywno - drobiowy na udkach z kurczaka.
* Na wywarze, w którym gotowane były grzyby przygotowałam barszcz czerwony.
- Oczyszczoną pierś z indyka dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem ziołowym. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 10 - 12 minut (termoobieg).
- Pokrojoną cebulkę szklimy na oleju. Ostudzone mięso, grzyby, cebulkę i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajko, bulion oraz przyprawy i dobrze wyrabiamy masę.
* Masa nie może być zbyt sucha. Ilość dodanego bulionu zależna jest od konsystencji masy.
KROK 2. CIASTO NALEŚNIKOWE
- Mleko mieszamy z wodą, dodajemy jajka, a następnie olej, mąkę, szczyptę soli, cukier puder i dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy na około 30 minut, aby dojrzało*. Porcje ciasta wylewamy na dobrze rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię naleśnikową.
* Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste - dodajmy odrobinę wody.
- Przechodzimy do zawijania. Porcję farszu nakładamy na naleśnik, rozsmarowujemy i zawijamy. Zaczynamy składając jeden bok do środka. To samo robimy z drugim bokiem naleśnika, a następnie całość zawijamy w rulon.
KROK 3. PANIERKA
- Do miseczki wbijamy jajka, które roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Zawinięte krokiety maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złocisty kolor na dobrej jakości oleju lub maśle klarowanym. Po usmażeniu odsączmy je na ręczniku papierowym. Podajemy z barszczem czerwonym.
Życzę smacznego! :)