Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z bulgurem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Naleśniki

jajko 2 szt
mąka 5-6 łyżek
mleko 125 ml
woda gazowana 125 ml

Farsz

bulgur 3/4 szkl
mięso mielone wieprzowe 250 ml
boczniaki 150 g
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
mozzarella 150 g (starta)
passata pomidorowa 500 ml
ząbek czosnku 1 szt
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z bulgurem

Naleśniki:

Jajka dokładnie mieszamy z mąką,
mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę, mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem),
po ok. 2 min z każdej strony.

Mięso mielone podsmażamy na suchej patelni.

Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

Boczniaki i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy do kaszy wymieszanej z mięsem, studzimy.

Kaszę, grzyby z cebulą i ser mieszamy (3/4 paczki), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Krokiety układamy w naczyniu żaroodpornym.


Passatę mieszamy z pozostałą częścią sera i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos wylewamy na naleśniki i zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.


Przed podanie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 30.08.2016 01:32
Uwielbiam bulgur :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak