Krokiety mięsne z porem i kapustą

Krokiety mięsne z porem i kapustą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 litr
  • jajko

    2 szt
  • mąka

  • olej

  • mięso mielone

    1/2 kg
  • kapusta biała

    1/3 szt
  • pory

    2 szt
  • masło

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    1 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krokiety mięsne z porem i kapustą

Zaczynamy od zrobienia ciasta na naleśniki. Miksujemy mleko z jajkiem odrobina soli i 3 łyżkami oleju. Dodajemy mąkę aby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej bez dodatkowego tłuszczu. Zostawiamy troszkę ciasta aby móc potem namoczyć krokiety przed smażeniem.
Kapustę białą kroimy w paseczki jak na bigos.Gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Kiedy kapusta zrobi się miękka odcedzamy ją lekko studzimy i siekamy. Pora kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy kapustę , mieszamy i dodajemy mięso mielone. Wszystko razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz smażymy ok 10 min,aż mięso mielone będzie podsmażone. Do usmażonych naleśników nakładamy farsz zwijamy. Obtaczamy w cieście od naleśników i w tartej bułce. Smażymy na oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

aniagdz 19.01.2014 20:29
oo z porem ciekawe:D
lara 19.01.2014 18:30
bardzo dobre!!!
Kuchenka 19.01.2014 18:10
pomysłowe :)
gosia1988 19.01.2014 16:55
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat