Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko
1 litr -
jajko
2 szt -
mąka
-
olej
-
mięso mielone
1/2 kg -
kapusta biała
1/3 szt -
pory
2 szt -
masło
1 łyżka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt -
Ziele angielskie całe Prymat
1 szt -
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Krokiety mięsne z porem i kapustą
Kapustę białą kroimy w paseczki jak na bigos.Gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Kiedy kapusta zrobi się miękka odcedzamy ją lekko studzimy i siekamy. Pora kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy kapustę , mieszamy i dodajemy mięso mielone. Wszystko razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz smażymy ok 10 min,aż mięso mielone będzie podsmażone. Do usmażonych naleśników nakładamy farsz zwijamy. Obtaczamy w cieście od naleśników i w tartej bułce. Smażymy na oleju.
Komentarze (4)