Krewetki ze słodkimi ziemniakami i limetką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    1 łyżka
  • masło

    1 mała łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • słodkie ziemniaki

    250 gram
  • pasta curry

    1 łyżeczka
  • woda

    200 ml
  • kardamon

    szczypta
  • ugotowane krwetki bez skorupek

    250 gram
  • sok z jednej limetki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i zmiażdżyć w prasce. Podgrzać oliwę na patelni, dodać odrobinę masła i delikatnie podsmażyć cebulę oraz czosnek. Dodać słodkie ziemniaki oraz pastę curry. Wszystko wymieszać z wodą i kardamonem doprowadzając do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż słodkie ziemniaki lekko zmiękną. Dodać krewetki, wymieszać całość dodając sok z limetki, po czym wszystko dobrze podgrzać. Podawać od razu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pajbek 13.11.2013 11:42
Smaczne jedzonko :-)
Ania67 30.09.2013 18:05
podoba mi się
Beata23 22.09.2013 09:40
dobre jedzonko
Ada-Gaba 01.06.2013 07:25
pyszne danie
Wafelek2601 16.05.2013 21:56
Bardzo dobre
berys18 10.05.2013 11:34
ciekawy pomysł
alaaa 20.03.2013 17:46
pyszne danie,zjadłoby się
Pani Domu 19.08.2012 08:40
fajny pomysł
ben-ka 11.07.2012 21:14
danie pewnie smaczne dla zwolenników krewetek:)
Wacław 11.07.2012 13:01
cos dla mojej wnuczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat