Przepis i sposób przygotowania na: Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietankowym
Przygotowanie ciasta: Ciasto francuskie podzielić na pół i przełożyć na dwie równe blaszki. Jedną z części ciasta pokroić na około 12 kwadratów lub prostokątów. Całość piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 12-15 minut w 200 stopniach i odstawić do ostygnięcia.
Przygotować masę: Żółtka, mąki i szklankę mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem oraz przekrojoną laską wanilii. Gdy mleko zaczynie się gotować - należy wyciągnąć laskę wanilii i dodać masę mleczno-jajeczną. Całość energicznie mieszając - zagotować. (Powinien powstać gęsty budyń.)
Budyń pozostawić do ostudzenia, a następnie zmiksować, aby stał się idealnie gładki i puszysty. Zimną kremówkę ubić i na sztywno i delikatnie połączyć z budyniem.
Otrzymany krem wyłożyć na niepokrojony płat upieczonego ciasta, a na jego wierzchu ułożyć (ściśle, obok siebie) mniejsze kawałki.
Całość schłodzić w lodówce - minimum 2-3 godziny.
Przed podaniem kremówki/napoleonki posypać cukrem pudrem.