Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietankowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Tu prezentuję kremówka/napoleonkę z kremem budyniowo-śmietankowym, który troszkę różni się od znanej wersji. Mój krem zamiast masła zawiera ubitą śmietankę, dzięki czemu jest bardziej lżejszy i również obłędnie smaczny!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • ciasto francuskie

    400-450 gramów

Masa:

  • mleko

    1 litr
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    4 łyżki (czubate)
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki (czubate)
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    500 mililitrów

Dodatkowo:

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta: Ciasto francuskie podzielić na pół i przełożyć na dwie równe blaszki. Jedną z części ciasta pokroić na około 12 kwadratów lub prostokątów. Całość piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 12-15 minut w 200 stopniach i odstawić do ostygnięcia.

Przygotować masę: Żółtka, mąki i szklankę mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem oraz przekrojoną laską wanilii. Gdy mleko zaczynie się gotować - należy wyciągnąć laskę wanilii i dodać masę mleczno-jajeczną. Całość energicznie mieszając - zagotować. (Powinien powstać gęsty budyń.)

Budyń pozostawić do ostudzenia, a następnie zmiksować, aby stał się idealnie gładki i puszysty. Zimną kremówkę ubić i na sztywno i delikatnie połączyć z budyniem.

Otrzymany krem wyłożyć na niepokrojony płat upieczonego ciasta, a na jego wierzchu ułożyć (ściśle, obok siebie) mniejsze kawałki.
Całość schłodzić w lodówce - minimum 2-3 godziny.

Przed podaniem kremówki/napoleonki posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Diana Rusiłowicz 26.02.2017 00:26
Dziękuję :)
Edita 25.02.2017 17:47
ale pysznosci
Diana Rusiłowicz 25.02.2017 00:28
Dziękuję :)
ApplePie 24.02.2017 09:50
Skusilabym sie na kawaleczek albo i dwa :) Wyglada zachecajaco
Diana Rusiłowicz 24.02.2017 00:52
Dziękuję :)
ania2610 23.02.2017 19:44
Wspaniała - musi być pyszna! :)
Bernadeta1 23.02.2017 17:39
Pyszności, ale mi narobiłaś smaków
Janina 23.02.2017 16:58
Świetne ciacho;))
benka 23.02.2017 16:38
Wygląda bardzo apetycznie.
Smaczna_B 23.02.2017 15:58
Uwielbiam!Wygląda kusząco!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat