Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1 kostka
mąka 2 szkl
śmietana kremówka 0,5 szkl
mleko 3,2% 3/4 litra
masło 5 dag
cukier 1 szkl
budyń waniliowy 1 op
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jaja 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówka

Składniki na ciasto posiekać na stolnicy ( kostka masła,2 szklanki mąki,0,5 szklanki śmietany kremówki - najlepiej 36% ), zagnieść,schłodzić. Podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki 25x40, nakłuć widelcem i upiec w temp.200 C piekarnika elektrycznego przez ok.20 min., Należy uważać przy wykładaniu z blachy- ciasto bardzo kruche.

1/2 litra mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym.
W 1 szklance mleka rozmiksować pozostałe składniki czyli jajka, budyń oraz obie mąki, wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń (do pojawienia się bąbli i zgęstnienia). Gorący krem wyłożyć na jeden placek, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

02.05.2013 07:19
Jeśli już dodajesz zdjęcie kupnej kremówki, to chociaż dopisz do niego taki przepis, aby się zgadzał z efektem finalnym! Przepis na krem nijak ma się do krem cukiernianego ze zdjęcia. Jakbyś kiedyś robiła napoleonkę, to widziała byś różnicę. To jest akurat krem z małą ilością budyniu i dużą ilością margaryny - ucierany na zimno.
Magda24 22.03.2013 16:24
apetyczna i kusząca :)
Ania321 21.03.2013 23:20
coś dobrego do kawy :)
marcia7 21.03.2013 23:12
najlepsze ciacho
Piotr-21 21.03.2013 22:03
bardzo dobra
babajaga1969 21.03.2013 20:55
smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak