Kremowa zupa z bobu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bób

    500 g
  • woda

    1 litr
  • śmietana słodka

    1 łyżka
  • ryż

    3 łyżki
  • natka pietruszki

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bób gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy i obieramy, wody nie wylewamy.
Ponownie przekładamy do wody z gotowania, dodajemy łyżkę śmietany i blendujemy na gładko.
Następnie dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat